Thursday, February 1, 2007

02. De tijd van de Saksen en Karel de Vijfde

Friesland maakte in de 15e eeuw deel uit van het Rooms-Duitse Rijk. Keizer Maximiliaen zat diep in de schulden bij de hoogste militair van zijn krijgsmacht (de hertog van Saksen, Albrecht) en omdat hij niet in staat was 300.000 goudstukken te betalen, gaf hij deze hertog Friesland bij wijze van betaalmiddel.

Zodoende drong een leger van Duitse soldaten Friesland binnen die de Friezen dwongen 50.000 goudstukken op te brengen. Doch zij weigerden en gingen zelfs zover zich te wapenen. Er werden 6000 strijders verzameld die zich paraat hielden in de buurt van Akkrum en in Burgum en zo kwam er van niks van de schuldvereffening terecht.

Ondertussen pleegden de Saksen, om toch nog iets aan deze onderneming over te houden, overvallen en roofden voorraden van zowel Friezen als Groningers. Dit ging zover dat het tot een Fries-Groningse opstand kwam tegen de zoon van hertog Albrecht, stadhouder-hertog Hendrik, maar deze had niet het gewenste effect.

Na de dood van de hertog ging Hendrik terug naar Saksen en kwam zijn broer George naar Friesland (1504). Aanvankelijk was het nog rustig, maar toen de Friese leider, Jancko Douwama zijn steun gaf aan een leger om Friesland te bevrijden, hadden de Saksen zo het zuur van het onprofijtelijke Friesland dat ze hun rechten verkochten en wel in mei 1515 en aan Karel de Vijfde.

No comments: