Saturday, February 3, 2007

Burgum, hoofdplaats van Tytsjerksteradiel

Burgum is de hoofdplaats van de gemeente Tytsjerksteradiel en ligt op de grens van de ‘Wâlden’ en het ‘Wetterlân’. Er wonen zo’n tienduizend mensen.

De naam ´Burgum´

De naam van het dorp is door de jaren heen nauwelijks veranderd. In 1297 noemde men het ‘Berchem, maar in 1326 wordt er al gesproken van Berghum. Op een gegeven moment is de ‘e’ van Berghum veranderd in een ‘u’, dit is een taalkundig verschijnsel.


Hoe deze naam is ontstaan? Sommigen verklaren het zo: ‘Berg’ kan je opvatten in de betekenis van ‘hoogte’ en dan zou de naam ‘op de hoogtes’ (op de hichten) betekenen.
Dit slaat terug op de omgeving waar de Burgumers zich gevestigd hebben, namelijk op de zuidrand van een zandrug, zodat ze veilig waren voor het water.

01. Burgum in de steentijd

Als je verder in het verleden teruggaat, zie je dat in de steentijd de gebieden rond Burgum bewoond zijn. Dit feit is gebleken uit de talrijke stenen werktuigen en overblijfsels daarvan die rondom Burgum gevonden zijn. Dan volgen er volkverhuizingen, waarna het christendom zich verspreidt. Rond deze tijd, 500 tot 900 jaar na Chr., moet het stil in Burgum zijn geweest. De toren van de kruiskerk, die gebouwd moet zijn in de 11e eeuw na Chr., getuigt echter weer van bewoning.